Виголошена архиєпископом Ігорем (Ісіченком) 14 травня 2017 року

Дорогі брати і сестри!

Мабуть, більше немає у нашому довкіллі таких впізнаваних постатей з євангельських оповідей, як ця жінка самарянка (Ін. 4:5-42). Бо, справді, який знайомий її  типаж навіть для нас, сучасних людей: іронічна, легковажна, насмішкувата, недовірлива до незнайомців. Жінка, яка приховує за своєю захисною оболонкою глибоку внутрішню драму.

Її життя пройшло марно. Вона так і не знала справжнього кохання. Ті, хто вважався за її чоловіків, так і не стали по-справжньому їй близькими. І саме ця захисна оболонка стає для неї щитом, який допомагає відбити підозри, кпини, зневаги зустрічних.

Жінка відразу з підозрою і недовірою дивиться на незнайомого юдея, який присів біля Яковової криниці. Вона чекає від Незнайомця всього, чого завгодно, тільки не добра. Вона звикла, що пихаті юдеї, які живуть неподалік від їхньої Самарії, ніколи не опускаються до спілкування із її земляками. Звикла, що вони згорда дивляться на кожного самарянина, вважаючи їх людьми нижчого ґатунку. Так само вона сприймає і цього Незнайомця біля криниці.

Та ось перший удар по її захисному щиту: Незнайомець заговорює до неї! Він звертається до людини іншої етнічної групи, іншої конфесії, до жінки, з якою юдейські рабини старалися не заговорювати! Жінка й далі захищається своєю іронією. Але поволі, втягаючись у діялог, вона губить те, що складало для неї захисний щит, – усталені стереотипи. Адже все її життя формувало в ній стереотипи, поза які вона не виходила. І ось їх не стає. Вони тануть, ніби лід під променями сонця. І вона поволі відкривається до розмови з цим Незнайомцем. Хто б міг подумати кілька хвилин тому, що вона, така легковажна та іронічна, недовірливо відказавши Незнайомцю: “Я знаю, що прийде Месія, що зветься Христос”, зуміє відразу повірити Його відповіді: “Це Я, що розмовляю з тобою” (Ін. 4:25-26)…

Як нам руйнувати стереотипи в собі і в оточенні? Це проблема, яка дуже гостро стоїть перед кожним християнином, перед усіма людьми посткомуністичного суспільства.

Минулий тиждень провів перед нами цілу галерею тих стереотипів, які не руйнуються навіть тоді, коли вся життєва правда показує їхній фальш. Бо, справді, скільки вже написано і сказано про 9 травня – вигадану дату, коли ще не закінчилася Друга світова війна, яка тривала кілька місяців до капітуляції Японії, не було підписано Договору про капітуляцію Німеччини, насправді підписаний 8 травня! Зрештою, хто саме укладав між собою угоду? Держава, яка, разом із Німеччиною як союзниця, починала Другу світову війну. Все це, здавалося б, добре відомо. Тим не менше, ми бачимо, як тисячі наших співвітчизників продовжують повторювати застарілі гасла й виходити на демонстрації під прапорами померлої держави.

Це також захисний щит, який тримає їх у полоні стереотипів, бо так їм зручно, затишно. Вони недовірливі, вони часто не так іронічні, як сатиричні, щодо своїх противників. І тут перед Церквою, перед кожною здоровою людиною постає фундаментальна проблема: як зняти ці стереотипи? Як розтопити кригу недовіри, що так довго формувалася в нашому суспільстві? Крім Христа, немає нам іншого порадника, який би допоміг це зробити.

Знов і знов вчитуючись у розповідь євангелиста Йоана, ми бачимо, як Христос поволі, з любов’ю і батьківською переконливістю, але дуже інтенсивно, проводить самарянку шляхом шукань. Христос не сіє сумнівів, Він вирощує їх у душі самої самарянки: чи так все просто, як вона думала? Чи такою елементарною схемою обмежується устрій довколишнього життя? Жінка відкриває перед собою справжнє життя, незвідне до її уявлень. Якщо на початку розмови з Господом під словами жива вода  розуміється проточна вода, яка тече з джерела, то вже наприкінці розмови ці слова набувають глибокого символізму. Під живою водою Христос окреслює те, що дає Церква: благодатне віяння Святого Духа! Дар життя, який вкладає у людину Творець від самого початку існування світу, яким Він опікується протягом всієї історії і  який Він допомагає пророщувати в нас.

Відкритися не до образ і кпинів інших людей, відкритися до Творця, шукати в інших людях почуттів, суголосних первісному благодатному Слову, яке пробудило все до існування, – саме в цьому є місія християнина.

Христос пробуджує самарянку до життя. Він виводить її поза межі старих стереотипів, веде, як люблячий батько, – непомітно і лагідно простуючи поряд із нею. Саме це дає їй можливість відкритися до Христа, повірити Йому. І з ентузіазмом, який так відповідає її натурі, самарянка біжить  до міста, кинувши свого водоноса, аби гукати своїх сусідів. Вона не обмежується тим, що сама чує слово правди, вона хоче відкрити його для всіх!

Євангельська розповідь про самарянку насправді дуже суголосна нашому сучасному життю, нашому поділеному суспільству, в якому значна частина не хоче не тільки вірити, але не хоче чути іншої частини. Сам Христос стає для нас порадником і супутником у неймовірно важкій справі подолання взаємного відчуження, у консолідації суспільства на єдиних цінностях, які здатні його поєднати, – на християнських цінностях.

Повернувшись додому, перечитаймо ще раз євангельську розповідь про зустріч Христа з самарянкою. Після того подаруймо собі кілька хвилин мовчання і замислімося над тим, що ми можемо зробити для того, аби самаряни, з якими ми зустрічаємося, – люди, які нас оточують, – повірили. Повірили не нам як особистостям, а Христові. Повірили в існування вищих цінностей добра і любови, з якими Христос приходить до нас так, як прийшов був у Самарію. А відкрившись до цих цінностей, вчімося самі й учімо інших іти за Христом, як це чинила самарянка. Самарянка, котра, зустрівши Христа з ворожою недовірою, стала однією з перших проповідниць християнства в своїй країні.

Недарма церковне передання присвоїло самарянці ім’я Світлана (Фотинія) і вірить, що вона вирушила  з проповіддю до людей і стала однією з тих рівних апостолам жінок, які творили реальність майбутнього світу. Світу християнського, світу, що відкриває для нас нескінченні потоки живої води, які продовжує посилати нам Христос для того, аби ми, споживаючи воду Божої благодати, мали вічне життя. Амінь.

(Переглянуто 60 разів, 1 переглядів сьогодні)