Вселенський Патріярх

Ном. прот. 1377

+ ВАРФОЛОМЕЙ

МИЛІСТЮ БОЖОЮ АРХИЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЯ-НОВОГО РИМУ

І ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ

ДО ВСІЄЇ ПОВНОТИ ЦЕРКВИ

БЛАГОДАТЬ, МИЛІСТЬ І МИР

ВІД НАРОДЖЕНОГО У ВИФЛЕЄМІ СПАСИТЕЛЯ ХРИСТА

 

«Христос із небес, зустрічайте!»

 

Улюблені в Господі брати й діти,

Явився Бог на землі, й одночасно явилася і досконала людина, відкривши незбагненну цінність людської особистості. Як люди сучасності, ми особливо переживаємо свій занепалий стан, коли щодня бачимо разом із Псалмоспівцем, що «всі збилися з дороги, зробилися непридатними; немає такого, хто б робив добро, немає ні одного» (Пс. 13, 3: Рим. 3, 12).

До воплочення Христа не могла людина й збагнути, наскільки неосяжна гідність людської особистості, зів’яла та затьмарена після падіння. До пришестя Христа тільки дуже богопросвічені люди могли відчувати велич людської особистості, та, поділяючи подив Псалмоспівця: «хто така людина, що пам’ятаєш про неї» (Пс. 8, 5), вигукувати: «Ти зробив її дещо меншою за ангелів, Ти увінчав її славою і честю» (Пс. 8, 6).

Цю надзвичайну цінність людської особистості явив Богочоловік Господь, що знаходить відтоді Своє відображення щорічно в деклараціях країн, урядів, суспільних систем і міжнародних конвенцій, присвячених питанню поваги до особистості та правам людини. Однак у наш час ми щоденно стаємо свідками дуже тяжкого пригнічення людської особистості, знущання та наруги над нею. Таким чином, аби стати гідними слави й честі, якими наділив людську особистість наш Творець «заради нас ставши одним із нас», нам потрібно вжити всіх можливих засобів, щоби припинилися врешті зрослі дії, що придушують людську особистість.

Із подивом ми йдемо постійно повторюваною дорогою «Вифлеємської драми», де мова йде про драму, а не тільки про радісну подію, адже світ не розпізнав Сина і Слова Божого в яслах і пеленах, і не бачить у творінні Його – в людині – «образ Божий». Свята наша Православна Церква через своє богослов’я навчає, що людина та людське тіло, як возз’єднане з Богом у воплоченому Господі, гідні всякого вшанування. Тому всі мають докласти зусилля, або до людської гідності скрізь ставилися з найвищою пошаною.

Сьогодні Вселенська Патріархія та наша Мірність з великим сердечним зітханням і глибоким смутком стаємо свідками того, як здіймаються хвилі насильства та варварства, котрими охоплені досі різні регіони нашої планети, особливо ж Близький Схід, і котрі вражають перш за все християнське корінне населення, часто в ім’я релігії. З цього Священного Центру Православ’я ми не припиняємо проголошувати всім братнім Предстоятелям Православних та інших Християнських церков, представникам Релігій, Лідерам Держав, кожній людині доброї волі, надто ж тим спів-людям – хто самі є творіння Божі, але кого підбурюють піддавати своє життя небезпеці та забирати життя інших людей – загалом усім найрізноманітнішим людям: жодна форма істинної та правдивої релігійності та духовності неможлива без любові до людської особистості. Будь-яке ідеологічне, суспільне та релігійне утворення, котре зневажає людину, створену на образ Божий, і котре навчає чи дозволяє вбивати іншу людину, часто жорстоким і примітивним способом, звісно ж, не має жодного стосунку до Бога любові.

Браття й діти! Спрямовуючи наші погляди на стан, у якому перебуває світ, відвернімо обличчя від жалюгідних фактів взаємної ненависті та ворожнечі, котрі бичують людство. Вісті про це досягають нашого слуху та зору в наші дні особливо легко через засоби масової інформації, що нагнітають страх перед прийдешніми лихами. Як міцну протидію проти насильства в наші дні ми пропонуємо «граничну бідність» Бога, котрій здивувалися волхви та весь світ, і котра завжди діє як любов. Це таїнственна сила Божа, таїнственна сила Православної Церкви, таїнственна сила роду християнського: Сила, котра любов’ю перемагає та перевершує різноманітне насильство та зло.

Так оцінюючи стан справ людства в теперішні Різдвяні свята, хотілось би, щоб усі ми жили радісно, бачачи найвищу пошану до людської особистості, до іншої людини, бачачи припинення всілякого насильства, споглядаючи перемогу, котру пропонує та приносить через любов «Великої Ради Ангел», воплочений «Начальник світу» і Спаситель наш Христос.

Благодать і безмежна Милість і благовоління Цього народженого та вочоловіченого Господа слави, миру та любові нехай буде з усіма.

Різдво, 2014 р.

+ Варфоломей

Константинопольський палкий молільник до Бога за всіх вас.

(Переглянуто 18 разів, 1 переглядів сьогодні)